.

.
.

18 Nisan 2021 Pazar

Karmaşıklık : Karmaşık Sistemlere Kısa Bir Giriş - John H. Holland

 


Hawking “Karmaşıklık, 21. yüzyılın bilimidir,” der. Kuş sü­rülerinin hareketlerinden internete, çevresel sürdürülebilir­likten piyasa düzenlemelerine kadar doğrusal olmayan kar­maşık sistemlerin incelenmesi ve anlaşılması geride kalan 30 yıl içerisinde son derece etkili olmuştur.

Bu Kısa Giriş’te, alandaki önde gelen isimlerden olan John Holland, karmaşıklığın kilit bileşenlerini ve kavramsal çerçe­vesini tanıtıyor. Holland; sıvı akışı ve hava durumunu öngör­menin zorlukları gibi karmaşık fiziksel sistemleri ve son de­rece çeşitli ve birbirine bağımlı yağmur ormanı ekosistemleri gibi karmaşık uyarlanabilir sistemleri açıklayarak basit, iyi bilinen örnekleri –Adam Smith’in iğne fabrikası, Darwin’in kuyruklu yıldız orkidesi, Simon’un “saatçisi”– karmaşıklık kuramının kullandığı, aracıları ve kavanoz modellerini içeren yaklaşımların bir açıklamasıyla birlikte sunuyor.

“Holland herkesin anlayacağı bir dille karmaşıklık gibi zor bir konuyu ana hatlarıyla gözler önüne seriyor.” –Rebecca Dodder, Technology and Policy Program, MIT

 

Yazar Hakkında : John H. Holland karmaşıklık biliminde genetik algoritma araştırmalarına öncülük etmiş bir bilim insanıdır. Michigan Üniversitesi’nde hem psikoloji hem de elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapmış olan Holland aynı zamanda Santa Fe Enstitüsü Mütevelli Heyeti ve Bilim Kurulu’nda yer almıştır. “Emergence” kitabının da yazarı olan Holland 2015 yılında yaşamını yitirmiştir.

 

Yayınevi : Ginko Bilim

Çevirmen:           Ozan Karakaş

Yayın Tarihi:       10.09.2020

ISBN:     9786050640908

Dil:         TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:       100

Cilt Tipi:               Karton Kapak

Kağıt Cinsi:         Kitap Kağıdı

Boyut:   13.5 x 21 cm

 

( 17 Nisan 2021 Kadıköy Düşünce   Platformu 1314. Toplantısında, Mustafa Özcan'ın tanıttığı haftanın kitap önerisidir.)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder