.

.
.

28 Mart 2021 Pazar

The United Nations: A Very Short Introduction - Jussi Hanhimaki

 


Yetmiş yıllık varoluştan sonra BM modası geçmiş mi? Emeklilik için olgun mu? Jussi Hanhimaki ‘nin bu çok kısa girişin ikinci baskısında kanıtladığı gibi, cevap hayır. Yirmi birinci yüzyılın ikinci on yılında BM, kurucularının umduğu gibi hayatları kurtarmaya ve dünyayı iyileştirmeye devam eden vazgeçilmez bir organizasyon olmaya devam ediyor.2008’deki orijinal yayınından bu yana, bu ikinci baskı, BM Güvenlik Konseyi’nin en son başarılarını keşfederken eylem ve barışı koruma çabalarının daha yeni örneklerini içeriyor.

   Birleşmiş Milletler ve selefi Milletler Cemiyeti’nin kısa bir tarihinden sonra Hanhimaki sosyo-ekonomik kalkınma mühendisi olarak BM’nin uluslararası barış ve güvenliğin koruyucusu, insan haklarının destekçisi, uluslararası hukukun koruyucusu olarak başarılarını ve başarısızlıklarını inceliyor. Bu güncellenmiş baskı, BM’yi bugün karmaşık bir organizasyon hakine getirmeye devam eden şeyleri ve istekleri ile yetenekleri arasında devam eden zorlukları vurgulamaktadır. Hanhimaki ayrıca BM ve onun çeşitli araçları ve örgütleri (UNESCO ve UNICEF gibi) hakkında net bir açıklama sağlayıp, BM Güvenlik Konseyi’nin genel hedeflerine ulaşmasının gelecekte ne kadar muhtemel olduğuna dair bir öneri sunup İran, Afganistan, Irak, Ukrayna, Libya ve Suriye gibi son krizlere katılımına eleştirel bir genel bakış sunuyor.

   Engellerinden bağımsız olarak, BM öngörülebilir gelecekte hayatta kalacaktır. Tek başına bu, BM’yi tüm çeşitliliğiyle muhteşem ve sinir bozucu karmaşıklığı ile bile değerli bir görev haline getiriyor. BM’ye çok ihtiyaç duyulan bu güncellenmiş giriş ile Jussi Hanhimaki, başlangıçta nasıl tasarlandığına, bugünkü şekline nasıl ulaştığına ve hızla değişen dünyada yeni zorluklarla nasıl yüzleşmesi gerektiğine dair net bir anlayış sağlayarak kuruluşun etkinliği konusundaki mevcut tartışmaya dahil oluyor.  

Basım Tarihi : 2008

Yayıncı           : Oxford

Sayfa Sayısı   :  171

 

( 27 Mart 2021 Kadıköy Düşünce   Platformu 1311. Toplantısında, Mustafa Özcan'ın tanıttığı haftanın kitap önerisidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder