.

.
.

29 Nisan 2017 Cumartesi

Incognito - Beynin Gizli Hayatı - David Eagleman (Vural Kınayman, 29 Nisan 2017)


Incognito - Beynin Gizli Hayatı
David Eagleman

Sayfa Sayısı: 304
Baskı Yılı: 2013
Yayınevi: Domingo Yayınevi

            “İçsel yaşamımızın varlığı için beynin işleyişine bağımlı olduğumuz halde, beyin kendi gösterisine kendisi karar verir; yürüttüğü etkinliklerin çoğu da bilinçli zihnin güvenlik yetki alanı dışında çalışmaktadır. Sözünü ettiğimiz ben’in bu bölgeye giriş hakkı yoktur bile.
            Bilinciniz, koca bir translatlantik buhar gemisinde yolculuk yapan ama kıyıda köşede kalmış bir kaçak yolcudan farksızdır; yolculuktan nasiplenmiştir ama derinlerde işlemekte olan o heybetli mühendislik göne görünmez bile…” girizgahıyla başlayan Incognito - Beynin Gizli Hayatı” bilinç, benlik ve bilinçdışı olgularını çok yalın ve anlaşılabilir bir dille açıklayan bir kitap.

            Hâlen Stanford Üniversitesi’nde nörobilim ve psikoloji yardımcı profesörü olan David Eagleman’ın  2011 yılında kaleme aldığı ve ülkemizde 2013 yılında basılıp, çok satanlar listesinde uzunca bir süre kendine yer edinen Incognito - Beynin Gizli Hayatı, deney ve araştırmaları bolca referans göstererek hazırlanmış. Kitap ilk başlarda biraz ağır aksa da; aldatma, çocuk büyütmenin evrimsel gerekçeleri, piyano çalarken bilincin kayıtsız kalması gibi magazinel konuları ve bunlar üzerine yapılan deneyleri bitirdikten sonra, beynin neden bu şekilde çalıştığını bilimsel bir dille anlatmaya başlayarak durumu toparlıyor.

            Sigmund Freud’un id, ego ve süper ego olarak oluşturduğu beynin üç bölümü ile Paul MacLean’in evrimsel gelişmenin sonucu olarak sürüngen beyin, limbik sistem ve neokorteks üçlüsünün yerine; kitap psikolog ve ekonomistlerin, insan davranışlarının tuhaf ayrıntılarını çözmeye çalışırken yararlandıkları “ikili süreç” sistemini temel almakta. Bu ikili sürece göre beyin iki farklı sistem içermekte: Hızlı ve otomatik olan birincisi bilinçli farkındalık yüzeyinin altında çalışırken ikincisi yavaş, bilişsel ve bilinçlidir. Birincisi otomatik, örtük, sezgisel, bütüncül, tepkisel ve dürtüsel olarak nitelendirir; ikincisiyse bilişsel, açık, kurala ve derin düşünmeye dayalı olarak.

            Yer yer kişisel gelişimcilerin ya da yaşam koçları”nın sıkça tekrarladığı “olumlama”ların işe yaradığını vurgulayıp bir kişisel gelişim kitabı havası verse de, bunu bilimsel gerçeklere dayanan maruz kalma etkisi” ile kanıtlıyor.

            Nörobilim ve beyin hakkındaki bilinmeyenlere ilgi duyan kişiler için okuması kolay ve eğlenceli bir kitap. Başlangıç seviyesindeki bilgileri yetersiz bulanlar için David Eagleman’ın yeni kitabı Beyin - Senin Hikayen” daha doyurucu olacaktır.


Vural Kınayman (29 Nisan 2017)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder